Pierwsze wrażenia spożywcze

Scroll down for English

Pewnych rzeczy z kategorii „żywienie” się spodziewaliśmy, ale niektóre szczerze nas zaskoczyły. Na przykład sprzęt kuchenny, który wyglądał jak lodówka, a wcale nią nie był czy jogurt truskawkowy w kolorze białym. Przywołujemy też w pamięci okresy przydatności produktów, bo na opakowaniach umieszczana jest jedynie data produkcji. Tak zakładamy, bo przecież wszystko nie może być przeterminowane. Najbardziej jednak zadziwił nas zwykły cukier, bo cukier jest tu iście królewski, dominujący. Jest niemal wszędzie i jest go dużo. Pojawia się w mlekach, każdym rodzaju pieczywa, napoju sojowym, który na opakowaniu ma napis (ma napis do odczytania  – super) „sugar-free”, a w składzie maltozę. Gdybyśmy pamiętali, na jakim blogu naleźliśmy informację, że Chińczycy nie lubią słodyczy, napisalibyśmy, co o tym myślimy… Nadmiar cukru w pożywieniu niemile nas zaskoczył, ale z drugiej strony chińska kuchnia już kilkakrotnie wprawiła nas w zachwyt.

 

 

EN

First impressions about food

We were mentally prepared for some of the experiences of the “food” category, but several really surprised us. For example kitchen equipment which looked exactly like a fridge, but definitely wasn’t one. Or a white strawberry yoghurt. We try to recall the period of validity for some products, because only the production date is printed on their packages. We assumed, that it must be a production date, because all of the products in the supermarket just can’t be out of date. But what surprised us most was the overwhelming dominance of sugar. Sugar is almost omnipresent. It’s represented in milk, every kind of bread, soy drink with an inscription on the package (it has an inscription – great): “sugar free”, even though maltose appears among ingredients. If only we remembered, where we had found an information , that Chinese don’t like sweets, we would write, what we think about it. We were blindsided by this overabundance of sugar in the products, but Chinese cuisine we tried fascinated us several times already.